Kv Perrongen, Älvsjö

Bostadskvarteret Perrongen är det första kvarteret i omdaningen av Älvsjö torg, intill Älvsjö station, till ett nytt stadsdelscentrum. Kvarteret som har en stadsmässig karaktär med lokaler i markplan mot Götalandsvägen är i 5-6 våningar och innehåller 99 st hyresrätter, garage, bostadskomplement samt lokaler.

Samtliga lägenheter har möjlighet till en öppen planlösning mellan vardagsrum och kök och kontakt mot gården. Byggnadens ljudutsatta läge med bussar och järnväg runtomkring har gjort att extra omsorg lagts vid val av stomme, fönster mm.

Mitt i kvarteret ligger den tysta innergården som är en lugn mötesplats för de boende. Arkitekter har även arbetat med utformningen av gården och val av växter. På gården finns konstnärlig utsmyckning i form av en skulpturgrupp som även utgör lekplats för barnen.

Processen
Den enkla hanteringen och enkla montering av VST-elementen på byggplatsen gör att konstruktionen kan fortsätta från en våning inom tio dagar, vilket var en fördel för detta projekt med upp till sju våningar i den svenska huvudstaden. För bostadsprojekt med 99 hyreslägenheter användes 12 200 m² VST-väggar.

Detaljer

Projekt

99 Hyreslägenheter

Byggherre

Familjebostäder

Beställare

Maxera bostad

Åtagande

Totalentreprenad

Färdigställt

2011

Arkitekt

Storesund

Fler referensprojekt